Før fikk jeg alltid masse eggeplommer til overs når jeg holdt på med julebaksten.
Det gjør jeg ikke lenger, for det er veldig mange måter å bruke de også på.
Vi er glade i shepherd`s pai. Da dekker jeg bunnen i en ildfast form med kjøttdeig og saus.
Har i et lag med brokkoli (eller andre grønnsaker) og topper med potetstappe.
Om du rører inn eggeplommer i potetstappa blir den ekstra god og sprø.
Eggerøre blir også ekstra gul og god med flere eggeplommer.
Du kan da piske de lett og fryse de ned til du har bruk for de.
Eggeplommerøre med fløte er knallgodt til røykt laks.
Eggeplommekjeks; Ha eggeplommene i en bolle og rør inn melis til du har en passe deig,
tilsett hornsalt, vaniljesukker, ca 1 ts hornsalt og 1 ts vaniljesukker pr. 1/2 kg. melis.
Kjevles ut til 1 cm tykkelse og stikk ut figurer med pepperkakeformer.
Eller du kan trille kuler og trykke flate.
Stekes på 160° til de har fått en gyllen farge, ca et kvarter.
Jeg er veldig glad i Sarah Bernard kaker, men ikke så glad i å male mandler.
Jeg har ofte kjøpt ferdige pølser med kransekakemasse for å lage disse.
Kutt bare pølsa i ca 1 cm tykke skiver og stek.
Da trenger du eggeplommer til kremen.
200 g smør og 200 g melis røres hvitt, tilsett 1/2 plate smeltet kokesjokolade, 1 ss kakao
og 1 eggeplomme. Lag kremtopper på kakene når de er avkjølt og sett i frysa.
Når de er kalde dypper du de i sjokolade som du har smelta i vannbad, og inn i frysa igjen.
Pakk de i tette poser eller bokser når de er frosne.
Der kan de bare ligge til du skal spise de. Ta de opp 10 minutter før de skal serveres.
Isen har eksistert lenge. Allerede for 3000 år siden spiste man is i
Kina.
Marco Polo brakte oppskriften med seg tilbake til Europa på
1300-tallet.
Hippokrates skal ha ordinert is mot flere sykdommer,
og i
Pompei, som ble begravd av aske rundt år 70, er historiens første
kjente iskrembar gravd frem. Hjemmelaget is er klart best. Jeg lager is med karamellsmak. Ingen over, ingen ved siden!
Spesielt om den blir servert med salte peanøtter ved siden.
Pisk sammen 4 eggeplommer og 100
g
sukker. Pisk 3
dl
kremfløte, og tilsett smak etter ønske.
Rør fløten og eggedosisen forsiktig sammen, så ikke luften forsvinner.
Det blir veldig godt med karamellsaus i, men du kan bruke hva du vil. Frøene fra en vaniljestang,
sjokoladesaus eller sjokoladebiter, krokan, hakkede nonstop, frukt, bær eller nøtter.
Bare fantasien setter grenser. Du kan fryse den ned i en stor boks, men den blir ganske hard,
så jeg synes det er best å fryse den ned i porsjonsformer. Yoghurtbegere er fine å bruke til dette.
Ellers skal det ikke eggehvite i majones, aioli, brune pinner, eggelikør eller bernaisesaus.
En enkel måte å skille plomma fra hviten på, er å bruke en litt myk flaske.
Knekk egga i en skål, og sug opp plomma med flaska.
Du klemmer bare litt på flaska, og setter tuten mot eggeplomma, og slipper løs.
Eggeplomma blir da sugt inn i flaska, og du kan lett klemme den ut i en annen bolle.
Ha en fin dag!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar